Uutiskirje 07/2011: Digital Chocolate nousemassa Facebook-pelien huipulle

Zombie Lane artikkelin kuvitus

Digital Chocolate on noussut vauhdilla yhdeksi suurimmista Facebook-pelien kehittäjistä, ja avainasemassa on ollut firman suomalainen kehitysstudio. Studion tämänvuotiset pelit, Zombie Lane ja Army Attack, ovat keränneet vauhdilla pelaajia: maaliskuun alussa julkaistulla Zombie Lanella on jo yli 8 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa ja toukokuun Army Attackilla hieman yli 5 miljoonaa. Kesäkuun lopulla Digital Chocolate olikin noussut Facebookin pelinkehittäjien listalla jo kuudenneksi.

DC:n leivissä on eri maissa yhteensä noin 400 työntekijää, joista yli sata työskentelee Helsingin-toimistossa. Ennen Facebook-peleihin siirtymistä DC keskittyi mobiilipeleihin, ja näistä Helsingin-studion hitteihin lukeutuu mm. Xboxillekin julkaistu Tower Bloxx. Peli julkaistiin Facebookissa jo vuonna 2007 – jolloin se onnistui keräämään yli miljoona kuukausittaista pelaajaa, mikä oli noihin aikoihin melkoinen saavutus.

Tuotepäällikkö Antti Hattara ja tuottaja Petri Ikonen kertoilivat DC:n uusimmista peleistä.

Miten peli-ideat syntyvät?

Antti: Pelitiimit Helsingissä ovat mukana miettimässä sopivia pelikonsepteja, joita sitten ehdotetaan eteenpäin yrityksen studiotoimintaa ohjaavalle greenlight-kokoukselle. Alkuvaiheessa peli-ideoita on runsaasti ja niitä pallotellaan avainhenkilöiden kanssa. Lopulliset ideat ovat siis useiden iteraatioiden summa, ja niihin on käytetty useita eri näkökohtia: näitä ovat esim. tutkimukset siitä, mitkä pelit ovat viime aikoina menestyneet, markkinoiden arvioitu koko/kysyntä, pelin innovatiivisuus ja projektin arvioitu laajuus. Erityisesti Zombie Lanen tapauksessa tiimin tuottaja vaikutti keskeisesti idean valintaan.

Kuinka pitkään Facebook-pelien kehitys suunnilleen vie, ja vaativatko nämä kaksi peliä suunnilleen yhtä paljon työtä?

Antti: Facebook-pelien laadun paranemisen myötä tuotantobudjetit ovat nousseet merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana, ja tämä trendi tulee jatkumaan. Zombie Lane ja Army Attack olivat suunnilleen samankokoisia projekteja, joissa tiimin koko oli kymmenen paremmalla puolella ja aikaa ideasta julkaisuun kului hieman alle vuosi.

Zombie Laneen julkaistiin juuri Circus-laajennus. Onkohan peleihin luvassa muita laajennuksia lähitulevaisuudessa tai pidemmällä aikavälillä?

Antti: Kesän myötä molempiin peleihin on luvassa lisää pelattavaa laajennusten muodossa, eli loman sateisillekin päiville on tarjolla tekemistä. Molempien pelien kehittely on täydessä vauhdissa ja kaikennäköistä lisäystä on luvassa peleihin vielä tulevaisuudessa. Petri: Army Attackin tiimi tekee kovasti töitä laajennuskarttojen, uusien yksiköiden ja muiden uusien ominaisuuksien eteen. Ensimmäinen uusi operaatio julkaistaan heinäkuussa, ja tavoitteemme on lisätä uusia karttoja myös jatkossa.

Miltä Digital Chocolaten tulevaisuus näyttää, erityisesti tietysti Helsingin-toimiston osalta?

Antti: Digital Chocolaten tulevaisuus näyttää valoisalta – kuukausittaisia pelaajia Facebookissa on yli 20 miljoonaa. Helsingin kaksi viimeisintä hittipeliä ovat keskeisessä osassa menestystä, ja sen pohjalta on hyvä laajentaa toimintaamme Ruoholahdessa. Vapautta ja vastuuta omasta toiminnasta Helsingissä on erittäin paljon, ja se onkin osaltaan keskeinen mielekkyyttä ja viihtyvyyttä edistävä asia aina johtotasolta kesäharjoittelijoihin asti.

Jos pelkkä pelaaminen ei riitä, Digital Chocolaten Helsingin-toimistossa on tälläkin hetkellä auki seitsemän avointa työpaikkaa. Lue lisätietoja osoitteesta http://www.digitalchocolate.com/jobs/ tai http://jobs.igda.fi/

Riikka Karhila

Summary in English The Finnish development studio of Digital Chololate has published two Facebook games this year: Zombie Lane and Army Attack. The games have quickly gained popularity, and VP Product Manager Antti Hattara and Design Director Petri Ikonen promise add-ons for the games in the future.