Uutiskirje 07/2011: Recoil Gamesin Rochard porautuu PlayStation®-kansan tajuntaan

Rochard artikkelin kuvitus

Suomalaisten pelialan konkareiden vuonna 2006 perustama helsinkiläinen Recoil Games piristää PlayStation®Networkin valikoimaa Rochard-pelillä, jossa avaruuden käymättömiltä korpimailta elantonsa repivä kaivosmies John Rochard pistää vihollisia sileäksi aseinaan painovoimatyökalu ja viiltävän terävä sanan säilä.

Recoil Gamesin tavoitteena on tehdä mahdollisimman näyttäviä toimintaseikkailuja, jossa mielenkiintoinen pelattavuus yhdistyy mieleenpainuvaan tarinankerrontaan. Tähän Rochardin aihe ja toteutus istuvatkin erinomaisesti.

Painovoiman muuntelulla on tärkeä rooli pelissä. "Peli-idea sai alkunsa painovoiman manipuloinnista. Pyörittelimme aluksi ajatusta nollapainovoimasta, jossa pelaaja liikkuisi aseen rekyylin avulla, mutta kävi aika nopeasti selväksi, että sinällään uniikki ja elegantti juttu ei toimisi kohdallamme kantavana ideana.

Seuraavaksi päätimme kokeilla painovoiman muuttelua, joka osoittautui erittäin hedelmälliseksi ja melko neitseelliseksi maaperäksi. Tarinan perusasetelma ja perustelu painovoiman manipulointiin (avaruusmainarit) tulivat tämän jälkeen kuin itsestään", Recoil Gamesin Juhana Virtanen kertoo. Projektin edetessä pelimoottoriksi valittiin Unity, johon pelitiimi tutustui prototyypin kehittelyvaiheessa vuonna 2009. Varsinainen tuotanto saatiin suoritettua reilussa vuodessa.

Kokeneemmalle pelikansalle John Rochardin letkeä ääni saattaa kuulostaa tutulta. Ei ihme, sillä kyseessä on karjuhormonia tursuavalle Duke Nukemillekin äänensä lainannut Jon St. John. Miten hänet saatiin mukaan projektiin? "Kontakti Jon St. Johniin löytyi pelin äänistä vastanneen Jarno 'Stakula' Sarkulan kautta parin mutkan takaa", Virtanen valottaa tarinaa. "Mies on kovan luokan ammattilainen ja ihastui John Rochardin hahmoon, ja ehkä siksikin hänen kanssaan oli erittäin helppo työskennellä. Äänitykset hoidettiin useammassa erässä Atlantin yli, yleensä öisin. Jon innostui pelistä siinä määrin, että hän oli GDC:ssä mukanamme promoamassa Rochardia ilman erillistä korvausta."

Rochard on jo julkaisuvaiheessa, mutta studio ei aio jäädä lepäämään laakereillaan, sillä tiimillä on lähitulevaisuudessa luvassa paljon töitä. Recoil Gamesin Samuli Syvähuoko kommentoi pelin tulevaisuutta salamyhkäiseen tapaan. "Meillä on suuret suunnitelmat Rochardin suhteen myös piakkoin tulevan PSN-version julkaisun jälkeen. Emme voi vielä kertoa yksityiskohdista, mutta kaikkea kivaa on kyllä tulossa." Rochard saa kuulemma seuraa muistakin projekteista, mutta niistä kuullaan lisää vasta myöhemmin.

Sony Online Entertainment julkaisee Rochardin tänä kesänä PlayStation®Networkissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa, jossa peliin kuuluu englannin lisäksi myös tekstitys ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja italiaksi. Pelin kehitystyöhön saatiin rahoitustukea kotimaiselta sijoitusrahasto Mediatonicilta.

Niko Sandell

Summary in English Helsinki-based Recoil Games is preparing the release of their humorous side-scrolling action/puzzle game Rochard. The game is published by Sony Online Entertainment and released in Playstation®Network this summer. Gravity manipulation is used both as a puzzle element and a weapon. The leading voice talent is Jon St. John, who is perhaps better known as the voice of Duke Nukem.