Uutiskirje 07/2011: Tuokio tulevaisuuteen

Tuokion toimistolta

Reilu vuosi sitten perustettu tamperelainen pelistudio Tuokio on jo julkaissut App Storessa mobiilipelit Raiding Company ja King of Opera. Uusia julkaisuja on odotettavissa kuluvan kesän aikana, ja Tuokiolla odotetaankin tulevaa innolla.

Tuokio on myös mainio esimerkki Tampereen Uudesta Tehtaasta, jossa start-up-firmat saavat kaipaamaansa tukea ja sparrausta. Tuokio on saanut konkreettista hyötyä mm. yhteistyöstä ideahautomo Demolan, Suuntaamon ja High Score -pelinkehitysyhteisön kanssa. Myös Manse Games -ohjelma ja sen tapahtumat ovat olleet avuksi. Hyvässä toimintaympäristössä on helppo keskittää voimat olennaiseen, kuten kesän julkaisuaikataulussa oleviin auto- ja avaruusaiheisiin peleihin.

Noin kymmenhenkinen Tuokio koostuu pääosin nuorista pelialan ammattilaisista. Kaiken perustana on halu tehdä uudenlaisia seurapelejä, joista edellä mainitut Raiding Company ja King of Opera ovat hyviä esimerkkejä. Itsenäinen studio perustuu omarahoitukselle, minkä lisäksi tukea on saatu Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksesta sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

King of Opera

Pienelle studiolle App Store tarjoaa mahdollisuuden maailmanlaajuiseen julkaisuun, mikä on ehdottoman tärkeää mobiilipelimarkkinoilla. Toistaiseksi Tuokion pelejä on saatavilla vain englanniksi, mutta lokalisointia Aasian markkinoille ja sekä muillekin markkinoille harkitaan.

Lama on kohdellut karusti perinteistä teollisuutta, ja tällä kertaa peliteollisuuskin on saanut oman osansa. Miltä tulevaisuus näyttää pienelle itsenäiselle studiolle?

"Pelialan tulevaisuus näyttää hyvältä. Uutta kasvua on ollut paljon, samoin kuin uusia, parempia massamarkkinoiden kuluttajalaitteita pelaamiseen", kommentoi Tuokion Jouni Salonen.

"Meillä on oma strategiamme ja tekemisen tapa, jota toteutamme. Seuraavat 6–12 kuukautta näyttävät, mihin meidän mallilla pääsee – tai tarvitseeko hakea uutta suuntaa ja mallia. Kilpailutilanne on tietenkin järkyttävä, mutta uskoa antaa hyvä kuluttajapalaute peleistä sekä pelien Top 10 -listasijoitukset Aasiassa valituissa kategorioissa. Tietenkin meidän on parannettava myös omaa tekemistämme joka akselilla, jotta pärjäämme maailmalla", Salonen summaa.

Rieti Ryysy

Summary in English Tampere-based Tuokio has released their Raiding Company and King of Opera games in App Store. The games production company is a prime example of the benefits of Uusi Tehdas, a community in Tampere that supports and stimulates new game studios. Jouni Salonen from Tuokio feels confident about the future, referring to positive consumer feedback and high sales results in Asia.