Uutiskirje 07/2011: Arktista kauhua Rovaniemeltä

Artikkelin kuvitus

Rovaniemeläinen Turmoil Games on julkaissut ensimmäisen pelinsä. PC-tietokoneille juhannuksen alla julkaistu omarahoitteinen Alpha Polaris on arktisiin oloihin sijoittuva kauhuseikkailu, joka jatkaa Monkey Islandien ja Gabriel Knightien kaltaisten vanhojen seikkailupelien kunniakasta perinnettä.

Rovaniemellä vuonna 2008 perustettu Turmoil Games on erikoistunut Suomessa harvemmin tehtyihin seikkailupeleihin ja vieläpä varsin vakavahenkisiin sellaisiin, sillä tiimin ensimmäinen tuotos on Grönlantiin sijoittuva kauhuseikkailu Alpha Polaris. Niin aiheesta kuin genrestäkin kuultaa läpi rakkaus seikkailupelejä kohtaan, ja Turmoil Games onkin seikkailupeleistä inspiroituneen opiskelijaporukan perustama studio, joka pitkään kehitti peliään opiskelujen ohessa. Viimein heräsi ajatus, että pelissä olisi myös kaupallista potentiaalia ja päätettiin perustaa omarahoitteinen studio, jonka suojissa pitkäjänteinen ja ammattimaisempi kehitystyö olisi mahdollista.

Pelin johtavaksi ideaksi haluttiin vetävä tarina ja eristäytyneestä ympäristöstä syntyvä painostava tunnelma. Pelimoottoriksi valikoitui ilmainen Wintermute, joka osoittautui helppokäyttöiseksi työkaluksi. Rajoitteitakin Wintermutessa tietysti oli – erityisesti näytön skaalauksen kohdalla. Kehitystiimin pohjoinen asuinpaikka heijastuu myös pelin ympäristöön, sillä sen tapahtumat sijoittuvat tutkimusasemalle arktiseen Grönlantiin, jossa norjalainen biologi Rune joutuu outojen tapahtumien eteen. The Thing -viitteistä huolimatta peli ei ole toimintarymistely, vaan ahdistavaan tunnelmaan ja hiipivään kauhuun luottava perinteinen seikkailu.

Alpha Polaris pelimaisemaa

Pelin kehityksestä raportoitiin ahkerasti Internetin seikkailupeliyhteisöille, ja viidakkorumpu yhdessä aktiivisen yhteisön kanssa sai yhteistyökumppanitkin liikkeelle. Lopulta julkaisijaksi valittiin saksalainen Just A Game, jonka kanssa yhteinen sävel löytyi helpoiten, kertoo Turmoil Gamesin perustajajäsen Teemu Vilén.

Kahden vuoden tiiviin kehitystyön jälkeen Alpha Polaris julkaistiin 24.6.2011. Turmoil Games myy pelin englanninkielistä versiota suoraan verkkosivuiltaan, ja Just A Gamen tehtävänä on levyversion julkaisu ja jakelu. Julkaisija auttoi myös pelin ääninäyttelyn ja lokalisoinnin järjestämisessä sekä yleisessä markkinoinnissa. Pelin lokalisoitu levyversio julkaistaankin aluksi vahvoilla PC-markkinoilla Venäjällä, Puolassa ja Saksassa, joissa menestymiseen tarvitaan lokalisointia ja julkaisijan markkinointikoneistoa.

Turmoil Gamesin Vilén katsoo luottavaisena tulevaisuuteen. Ideoita uusiin seikkailupeleihin on olemassa, ja myös uudet laitteet ja pelimoottorit kiinnostavat – etenkin Unity. "Nyt ollaan käännekohdassa. Tästä voi lähteä moneen suuntaan, joten aiomme miettiä tarkasti, mitä haluamme tehdä. Varmaa on, että pelejä tulemme tekemään", Vilén kertoo.

Tuomo Karvonen

Summary in English Turmoil Games, based in Rovaniemi, launched their self-published debut game Alpha Polaris on June 24th 2011. Alpha Polaris is an atmospheric horror adventure for PC, something a bit unusual in Finland. "Adventure games just inspire us", states Teemu Vilén from Turmoil Games. English version of Alpha Polaris is sold by Turmoil Games on their website, while German publisher Just A Game will handle the publishing of the boxed copy starting from Russia, Poland and Germany.