Uutiskirje 09/2011: Uutta pelattavaa Futuremark Games Studiolta

Shattered Horizonista tuttu espoolainen Futuremark Games Studio julkaisi heinäkuun lopulla Angry Birdsin haastajaksikin mainitun Hungribles-pulmapelinsä. Tämän vuoden puolella luvassa on vielä toinenkin peliuutuus, tornipuolustuspeli Unstoppable Gorg.

Tuottaja Jaakko Haapasalo kertoi tarkemmin peleistä: ”Hungribles on ’skill shot puzzle’ -peli, jossa tärkeimpinä mekaniikkoina ovat ruokapalleroiden lentoradan arviointi sekä looginen päättely. Otuksista huokuva nälkä muistuttaa kovasti painovoimaa, mutta niillä on myös muita ruoka-aiheisia ominaisuuksia, kuten mielialavaihtelut ja uneliaisuus, kullakin persoonallisuutensa mukaan. Eri ominaisuuksia yhdistelemällä on mahdollista päästä huikeisiin pistekomboihin.” Hungribles on puhtaasti mobiilipeli iOS-alustoille, ja se on suunniteltu vetoamaan kaikenikäisiin. Peli päätyikin pian julkaisunsa jälkeen viikon iPhone-peliksi yli sadassa maassa, minkä lisäksi peliä on hehkutettu monella taholla. Sittemmin peliin on jo lisätty uusi ilmaismaailma. Haapasalo toteaakin, että hyvä jatkotuki kuuluu olennaisena osana digitaaliseen julkaisuun, ja Hungriblesia kehitetään eteenpäin tätä silmälläpitäen.

Futuremarkilta on tulossa tämän vuoden puolella myös toinen peli, Unstoppable Gorg. Siitä julkaistaan iPadin lisäksi myös PC- ja XBLA-versiot; kyseessä onkin Futuremarkin ensimmäinen multiplatform-peli. Unstoppable Gorg on tornipuolustuspeli, mutta perinteinen se ei ole. ”Haluamme tuoda genreen jotain aivan uutta: liikuteltavat tornit ja uudelleenkonfiguroitavan puolustuksen. Pyrimme kaikissa peleissämme genren uudistamiseen gameplayn tasolla, ja uskomme tälläkin kertaa löytäneemme hyvän reseptin. Olemme myös todella innoissamme fiftari-retro-scifiteemasta, joka nyt on vaan ehkä hauskinta toteuttaa ikinä”, Haapasalo taustoittaa kehitysfilosofiaa. Myös Unstoppable Gorgiin on tulossa lisää sisältöä, sillä ideoita oli jopa liikaa yhteen julkaisuun.

Futuremarkilla on pohdittu suunnittelufilosofiaa pitkään. Esimerkki tästä saatiin aiemmin Shattered Horizonissa, jossa perinteinen FPS-räiskintä vietiin painottomaan tilaan. Haapasalo painottaakin, että pelilliset innovaatiot tutuissa genreissä ovat tärkeitä, samoin kuin vuorovaikutus pelaajien kanssa. Markkinoinnissa tärkeää on aktiivinen beta-testaus, joka vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Unstoppable Gorgin kohdalla järjestetään suljettu beta-vaihe, jossa sekä korjataan bugeja että hiotaan pelimekaniikkaa ja tasapainoa. Digitaalinen julkaisukanava mahdollistaa laajan testaustoiminnan, ja tästä saatiin hyviä kokemuksia Shattered Horizonin aikaan. Hungriblesin kohdalla samaa ei vielä saatu järjestettyä, sillä AppStore ei tue yhtä monipuolista testausta. Haapasalo kuitenkin lupailee, että asia ratkaistaan tulevaisuudessa. Sillä aikaa voimme kuitenkin odottaa Unstoppable Gorgin suljettua beta-testausta, josta kuulemma tiedotetaan lisää piakkoin.

Riikka Karhila

Summary in English

Espoo-based Futuremark Games Studio published their iOS Puzzle game Hungribles in July, but they are already finishing their next game Unstoppable Gorg, an innovative tower defense game for iPad, PC and XBLA. Futuremark Games Studio is a strong believer in innovation within familiar genres; this was visible in their previous game, zero gravity FPS game Shattered Horizon. Director Jaakko Haapasalo also emphasizes the value of active beta-testing and strong support for published games.