Uutiskirje 09/2011: Almost Human putsaa tomut luolaholveista

Espoolainen Almost Human ilahduttaa luolaseikkailujen ystäviä nostalgiahenkisellä Legend of Grimrock -roolipelillään. Loppuvuodesta julkaistava Legend of Grimrock kumartaa legendaarisen Dungeon Masterin suuntaan, mutta tarjoaa silti modernin näkemyksen perinteisiin luolaseikkailuihin. Vanhan liiton roolipelaajat ovatkin olleet innostuneita; luolaseikkailujen genre kun on ollut henkitoreissaan jo pitkään. Alkuvuodesta 2011 perustettu Almost Human Oy koostuu suomalaisista pelialan veteraaneista. Muun muassa Remedyllä ja Futuremarkilla kokemusta kerännyt joukko halusi kehittää pienemmällä tiimillä projektia, joissa omaa visiota voisi toteuttaa vapaammin ja nopeammin. ”Halusimme kehittää korkealaatuisia pelejä nopealla iteraatiosyklillä”, kertoo monitoimimies Antti Tiihonen Almost Humanilta.

Osin kyse oli myös seikkailunhalusta. Tiimiläiset halusivat kokeilla, voisiko elantonsa ansaita tekemällä pelejä pienellä tiimillä pienelle kohdeyleisölle. ”Tavoitteena ei siis ole kasvaa isoksi studioksi, vaan löytää tasapaino koon ja kilpailukyvyn väliltä”, Tiihonen täsmentää. Almost Humanilla halutaan toki kilpailla alan suurimpien nimien kanssa, mutta omilla ehdoilla ja tarkasti valitussa genressä.

Almost Human on alusta alkaen omistautunut kehitystyölleen. Muille firmoille tehdyillä konsulttitöillä on kerätty varoja, joilla Legend of Grimrockia on voitu kehittää tinkimättömän omaehtoisesti. Tämä tiimin ensimmäinen peli henkiikin monin tavoin rakkautta alan klassikoita kohtaan. Liikkuminen tapahtuu ruutu kerrallaan, käännökset tehdään 90 asteen lohkoissa ja jopa loitsut muistuttavat Dungeon Masterissa ihastuttanutta riimujärjestelmää. Pelin taustatarina kertoo kuolemaantuomituista, jotka pudotetaan Grimrock-vuoren uumeniin kohtaamaan loppunsa.

Pelin kehitys on jo varsin pitkällä, ja pelin kotisivuilla on jo nähty ensimmäiset pelivideotkin. Maailmanlaajuiseen julkaisuun peli yritetään saada tämän vuoden puolella, mutta tässäkin suhteessa Almost Human on tinkimätön: peli julkaistaan sitten kun se on valmis. Indiestudioille tyypillisesti Legend of Grimrockia myydään latauspelinä. PC:llä tavoitteena on Steam-myynti, ja muut alustat viimeistellään tämän jälkeen. Kenttäeditorin julkaisuakin harkitaan yhä. Erillistä markkinointisuunnitelmaa pelille ei ole, vaan tarkoitus on luottaa puskaradion voimaan. Hyvää mainosta pelille onkin saatu muiden indiekehittäjien, kuten Notchin, blogeista.

Perinteisiä luolaseikkailuja ei ole viime vuosina pahemmin julkaistu, minkä vuoksi projekti onkin herättänyt innostuneita reaktioita. Loppuvuodesta päästään toivottavasti kokemaan sama yksinkertaisen konseptin, timanttisen toteutuksen ja ainutlaatuisen tunnelman yhtälö, joka aikoinaan teki Legend of Grimrockin esikuvista klassikoita.

Tuomo Karvonen

Summary in English

Espoo-based Almost Human Ltd. is working on a classic dungeon crawl, Legend of Grimrock. The company was founded by Finnish game industry veterans who wanted to work in a small team that could proceed faster and would not be afraid to develop niche games. True to this mission, Legend of Grimrock is an homage to the legendary Dungeon Master and its peers. The game is set to be released during this year, first for PC and later for other platforms.