Uutiskirje 08/2011: Treehouse kipuaa kohti huippua

Turkulainen Treehouse Oy on julkaissut App Storessa toisen pelinsä, sympaattisen sanapelin Sea Seal & The Word Bird. Treehousen ensimmäinen peli oli iOS-alustoille tehty Dogfight 1951, joka menestyi arvosteluissa niin hyvin, että studio nousi Develop-lehden kansainväliselle Develop 100 -studiolistalle.

Treehousen juuret istutettiin keväällä 2009, kun joukko kaveruksia hämmästeli baarissa App Storen kovaa nostetta. Pöydässä päädyttiin visioimaan pelintekoa, ja Treehouse perustettiin loppuvuodesta 2009. Perusajatuksena on alusta alkaen ollut, että pelistä tehdään toimiva prototyyppi, josta kehitetään kokeilemalla mieleinen. "Laite sanelee kontrollit, ja pelin pitää elää ja kehittyä niissä raameissa", kuvailee Treehousen toimitusjohtaja Markus Saari.

Konsepti on ollut toimiva, sillä pelit on voitu kehittää omin varoin. Esikoispeli Dogfight 1951 olikin niin kova arvostelumenestys, että Treehouse ylsi brittiläisen Develop-lehden huippustudioiden listalla sijalle 48. "Listaus tuli pienenä yllätyksenä, ja on hienoa saada tunnustusta Developin kaltaiselta julkaisulta. Laatuvaatimukset täytyy pitää korkeina jatkossakin", Saari kertoo.

Dogfight 1951 -lentotaistelupeli sijoittuu eriskummalliseen vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa ensimmäistä maailmansotaa käydään kaksitasoilla rock'n'rollin raikuessa. Dogfightin kehitys aloitettiin omalla pelimoottorilla, mutta lopulta se tehtiin Unity 3D:llä, joka osoittautui toimivaksi myös moninpeliä varten. Peli saikin hiljattain moninpelipäivityksen. "Unityllä testaus onnistuu ilman, että pitää jatkuvasti olla tekemässä käännöstä kohdelaitteelle asti", kertoo Treehousen pääsuunnittelija Kalle Soiha.

Unity valikoitui pelimoottoriksi myös studion uusimpaan peliin, Sea Seal & Word Birdiin. Hauskaa sanapeliä voi pelata leppoisasti yhdessä kaverin kanssa, ja se ilahduttaa visuaalisella ilmeellään, joka muistuttaa askartelutuokion tuotoksia. "Erityisesti naiset ovat innostuneet pelistä. Pelihahmot on tehty käsin kankaasta leikkaamalla", paljastaa Saari. Sanapelin kehittäminen englanniksi tuntui luontevalta, sillä toistaiseksi muita kieliä ei ole luvassa. Uudet alustat sen sijaan ovat harkinnassa. "Android-laitekannan fragmentaatio kyllä vähän hirvittää pientä studiota. Applella kaupan infrastruktuurikin on parempi", Soiha toteaa. Tulevat julkaisut tullaan silti näkemään myös Androidilla.

Treehousen tulevaisuus vaikuttaa kiireiseltä. Uudesta pelistä on jo valmistunut prototyyppi, ja tuotantoa aloitellaan parhaillaan. Luvassa on myös kansainvälisyyteen tähtäävää yhteistyötä, josta kuullaan varmasti lisää myöhemmin. Treehousen omaleimaisesta huumorista päästään siis varmasti nauttimaan jatkossakin. Toivottavasti sijoitus Developin listalla vain paranee.

Tuomo Karvonen

Summary in English

Turku-based Treehouse Ltd. has released their second title for iOS platforms, a word game called Sea Seal & Word Bird. The first iOS game by the studio, Dogfight 1951, was a critical success which slingshot the studio straight into Develop magazine's Develop 100 list of the best games studios in the world. Like the shooter Dogfight 1951, Sea Seal & Word Bird is filled with Treehouse trademarks: quirky humour, smooth game play and a unique visual style.