Uutiskirje 08/2011: Stakula - mies ja ääni

Pelialaa pitkään seuranneille säveltäjä/äänisuunnittelija Jarno "Stakula" Sarkulaa tuskin tarvitsee esitellä. Miehen pitkä ura on kulkenut Moon TV:n pelitoimittajasta pelien äänisuunnittelijaksi ja säveltäjäksi – siinä sivussa hän on jo vuosia fiilistellyt myös Alamaailman Vasarat -yhtyeensä kanssa. Stakulan kädenjälkeä on voinut ihailla jo yli 20 pelissä, joista monelle tuttuja ovat varmasti RedLynxin Warhammer 40 000: Squad Command, Supercellin verkkoroolipeli Gunshine sekä Recoil Gamesin PlayStation®3-uutuus Rochard (katso IGDA:n uutiskirje 07/2011).

Vaan mikä ajoi miehen juuri pelien pariin? "Pelit ovat olleet lähellä sydäntä aina kuusnepasta lähtien ja ehkä siksi päädyinkin pelitoimittajaksi Moon TV:lle", Stakula kertoo. "Joskus vuoden 2000 vaiheilla tuli mahdollisuus tehdä ääniä Housemarquen Transworld Snowboardingiin Xboxille ja mietin, että mikä jottei – on kenties parempi olla mukana tekemässä pelejä kuin pelkästään kirjoittaa niistä." Niin Stakula perusti oman tuotantoyhtiön, Stakula Oy:n. Kun Moon TV ajautui konkurssiin vuonna 2003, hän siirtyi lopullisesti vapaaksi säveltäjäksi ja äänisuunnittelijaksi. "Noihin aikoihin Alamaailman Vasarat alkoi myös pyöriä ammattimaisesti ja niinpä kaikenlaista puuhaa oli riittämiin."

Ääntä peliin

Hyvin toteutettu äänimaailma ja tanakka musiikki lisäävät huimasti pelin tunnelmaa. Kiitos tästä kuuluu Stakulan kaltaisille ammattilaisille. Millaisia ominaisuuksia hyvältä äänisuunnittelijalta sitten tulisi löytyä? Yleispätevää luetteloa Stakula ei keksi, mutta mainitsee kyllä pari perusvaatimusta: "Hyvät korvat, myös musikaalisella tavalla, on perusvaatimus. Kokemuksen äänitekniikasta on oltava priimaa. Jonkin verran pitää suonista myös löytyä nörttiverta, että osaa toimia koodaushenkisessä ympäristössä – nimetä asiat oikein, dokumentoida työnsä hyvin, jne. Pelejään pitää analysoida, ettei uraudu tuttuihin kaavoihin. Heti alusta alkaen pitää ehdottomasti äänittää omia ääniä ja kasata henkilökohtaista kirjastoa, dokumentointia myöten." Myös selkeä kommunikointi ja hyvät sosiaaliset taidot ovat työssä kultaakin kalliimmat. "Koska pelien tekeminen on tiimityötä, mutta ei demokratiaa, äänisuunnittelijan pitää osata lukea ihmisiä ja keskustella pelitiimin kanssa, kunnes yhteinen linja löytyy. Parempi kysyä moneen kertaan kuin tehdä duuni moneen kertaan", Stakula tiivistää.

Suomen kaltaisessa pienessä maassa myös ammatin harjoittamismuotoa on syytä pohtia. "Alalle pyrkivien kannattaa miettiä, että haluaako freelanceriksi vai 'vakkariksi' pelitalolle", Stakula opastaa. "Edellisessä ammattitaito kehittyy kovaa vauhtia ja duuni on vaihtelevaa, mutta epävarmaa. Jälkimmäisessä liksa rullaa, mutta pitkä projekti voi alkaa maistua puulta. Kumpikin vaatii kokemusta, joten alkuhätään ei sovi olla nirppa duunien suhteen."

Tulevaisuus näyttää ja kuulostaa valoisalta

Suomalainen peliala on tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa, ja Stakulan mielestä kehitys näyttää positiiviselta myös tulevaisuudessa. Uusia tiimejä syntyy jatkuvasti, alalle tulee yhä enemmän tekijöitä ja luovan energian määrä lisääntyy. Mieheltä irtoaa myös vinkki aloitteleville pelitaloille: "Hyvä ja halpa tapa erottautua kilpailijoista on panostaa laadukkaaseen audioon, wink-wink!" Stakula ei aio jäädä toimettomaksi ja työn alla onkin lukuisia projekteja: "Tuleen ei voi jäädä makaamaan. Pelihommien lisäksi Alamaailman Vasarat reissaa koko ajan ympäri maailmaa ja lähtee piakkoin tekemään uutta levyä. Säveltäjä/soittaja/äänisuunnittelijan arki on aina rahinaa, kolinaa ja paksuja nuotteja pullollaan."

Yksi Stakulan uusista projekteista on helsinkiläisen Shiver Gamesin kehittelemä kauhuhenkinen Lucius-pulmapeli. Entä mikä on musiikkimiehen suosikki selkäpiitä kylmäävän tunnelman luomiseen? Onko narisevan sellon voittanutta? "Sello toimii aina, mutta jos henkilökohtaisista suosikeista puhutaan niin se on ehdottomasti kontrabassoklarinetti – siinä asuu Suurten Muinaisten henki, se raapivan kalmaromanttinen korina, joka ei ole tästä maailmasta. Hyvä että muistutit, täytyypä soittaa sitä Luciukseen kun vielä kerkiää, yksi Suomen harvoista yksilöistä nimittäin nukkuu tuossa studion nurkkaa vasten..."

Niko Sandell

Summary in English

Jarno "Stakula" Sarkula is a long-time composer/sound engineer who started his games career at the legendary Finnish cable channel, Moon TV. A game enthusiast since the days of Commodore 64, Stakula has worked in several game audio projects over the years with his production company Stakula Ltd. Currently he is cooking up creepy audios for Shiver Games' Lucius puzzle game. You might also catch the man on stage jamming with his band Alamaailman Vasarat.