Uutiskirje 06/2011: Ovelin ojentaa kitaran kouraan

Kitarasankaruus, tai edes kohtalainen soittotaito, olisi hieno juttu, mutta monelta aloittelijalta loppuu motivaatio alkuinnostuksen laannuttua. Tamperelainen pelistudio Ovelin aikoo korjata asian kitarapeli WildChordsilla, joka pitää motivaation yllä ja todella opettaa soittamaan.

Studion toinen perustaja Mikko Kaipainen kiteyttää pelin näin: "Guitar Hero oikealle kitaralle, mielekkäällä sisällöllä ja täysin omanlaisella toteutuksella". Opetuksellisia elementtejä ei kuitenkaan erikseen korosteta, vaan suunnittelijat luottavat siihen, että pelin pelaaminen oikealla kitaralla opettaa pelaajaa luontevasti. Ovelinin käyttämän signaalikäsittelytekniikan ansiosta pelaaja saa välittömästi palautetta harjoituksen (eli kentän) suorittamisesta, ja taitoja on pakko kartuttaa, sillä eteneminen riippuu kenttien (eli harjoitusten) suorittamisesta hyväksyttävällä tasolla.

Alalla Ovelin on saanut kiitosta omaperäisestä ideastaan, ja tunnustusta on tullut myös useista eri kilpailuista. Kaipaisen mukaan kilpailuilla on ollut useampiakin positiivisia vaikutuksia. Alkuvaiheessaan Ovelin on panostanut varsinkin liiketoimintamallin ja konseptin kehittämiseen, ja Kaipainen kertoo kilpailuiden olleen erittäin hyvä tapa näiden ajatusten testaamiseen. Lisäksi kilpailuilla on myös imagoarvoa sekä omat rahalliset etunsa.

Ovelin on varsin nuori firma: se perustettiin loppuvuodesta 2010, ja WildChords on sen ensimmäinen projekti. Perustajat Mikko Kaipainen ja Christoph Thür halusivat luoda oman pelinsä ja samalla ratkaista varsin yleisen ongelman: monien muiden tapaan parivaljakon oma kitaransoitto tyrehtyi aikoinaan motivaation puutteeseen, ja tähän pulmaan WildChords on yksi ratkaisu.

Rahoitus on järjestynyt sekä omasta takaa että julkiselta puolelta (mm. AVEK, Tekes ja Keksintösäätiö), ja sen turvin Ovelin on koonnut pienen mutta osaavan tiimin. Tällä hetkellä eniten vahvistuksia kaipaa tiimin tekninen puoli, johon ollaan aktiivisesti rekrytoimassa kehittäjiä. Myös rahoituspohjan vahvistaminen yksityisen pääoman osalta on edelleen ajankohtaista.

Julkaisualustaksi Ovelin on valinnut iPadin, ja julkaisuajankohta sijoittuu alkusyksyyn. Studio on myös aikeissa laajentaa alustavalikoimaa jo vuoden loppuun mennessä. Luontainen kohderyhmä WildChordsille ovat soittoharrastuksensa vasta aloittaneet sekä soittamisen alkuvaiheessa lopettaneet. Ovelinin mukaan kitara poimitaan useimmiten käteen 7–12-vuotiaana, joten WildChordsin tavoittelema ydinkuluttaja on melko hyvin selvillä. ”Olemme tosin saaneet todella hyvää palautetta demosta myös aikuisilta käyttäjiltä, joten konsepti tuntuu toimivan myös laajemmalle kohdeyleisölle”, Kaipainen lisää.

Varsin yksilöllistä projektiaan vetävä Ovelin on luottavainen tulevaisuuden suhteen. Oma idea on vahva, ja pelialan kehitys on muutenkin ollut positiivista.

"Keskitymme täysin WildChordsin kehittämiseen ja uskomme, että musiikin ja musiikkiharrastusten parissa riittää varmasti paljon uusia hyödyntämistapoja ja laajentumismahdollisuuksia ideallemme”, Kaipainen summaa.

"Alaa seuratessa pelialan rahoitustilannetta ei voi ainakaan haukkua huonoksi, jos ottaa huomioon viime aikoina uutisoidut suomalaisten yritysten saamat ulkomaiset rahoitukset. Lisäksi Suomesta löytyy paljon osaamista, joka tulee varmasti auttamaan uusien menestystarinoiden luomisessa", Kaipainen toteaa.

Rieti Ryysy