Uutiskirje 08/2011: BeiZ pitää huolen, että lapsetkin pääsevät pelaamaan

Lastenkaan ei nykyään tarvitse jäädä osattomiksi pelimarkkinoilla. Tampereella ja Pekingissä toimiva BeiZ Oy on näet keskittynyt erityisesti lastenpeleihin, ja markkinoille on tulossa ensimmäinen lapsille suunnattu ilmainen suomenkielinen iOS-peli.

BeiZ Ltd perustettiin keväällä 2009 Kiinassa, missä toimitusjohtaja Mika Heikinheimo tuolloin asui. Kun Heikinheimo muutti Suomeen, siirtyi myös yrityksen pääkonttori, ja BeiZ Oy perustettiin marraskuussa 2010. Firman palkkalistalla on kymmenisen henkilöä, joista kolme työskentelee Suomessa ja loput Kiinassa.

Lastenpeleihin päätettiin keskittyä siitä yksinkertaisesta syystä, että markkinoilla oli tuolloin hyvin suppea valikoima lapsille sopivia pelejä: vain muutama musiikkipeli ja paljon yleispelejä. ”Nyt tilanne on toki parempi mobiilipuolella, mutta muille alustoille ei vieläkään löydy oikein mitään mitä omille lapsille haluaisi ostaa. Tekemistä siis riittää”, Heikinheimo toteaa. BeiZ onkin ehtinyt julkaista useita Lola-sarjan pelejä sekä suomalaislapsille tuttua Miinaa ja Manua, ja näiden lisäksi valikoimaan kuuluu muun muassa Staraoke-iOS-peli.

BeiZ julkaisi heinäkuussa suomenkielisen Lolan Hedelmäsudokun iOS-alustoille, ja elokuun puolella siitä julkaistaan ilmaisversio. Myös kaupallinen Mac-versio on tulossa. Peli on tarkoitettu 4–8-vuotiaille, mutta Heikinheimon mukaan sen vaikeimmat tasot viihdyttävät kyllä vanhempiakin pelaajia. Lolan Hedelmäsudoku on saatavilla kymmenellä kielellä: suomen lisäksi tarjolla ovat englanti, ranska, italia, saksa, espanja, hollanti, japani, korea ja kiina.

Varsinaiseen kehitystyöhön BeiZ käytti noin puoli vuotta. Heikinheimo kertoo, että lasten pelit eivät välttämättä ole teknisesti haastavia, mutta muita haasteita riittää: hyvä käytettävyys, hauskuus ja tasainen oppimiskäyrä ovat lastenpeleissä tärkeitä. Jos yksikin osa-alue pettää, pelin mahdollisuudet heikkenevät huomattavasti. Pelien myynnissäkin riittää haasteita, sillä esimerkiksi Lolan Hedelmäsudokussa on paljon puhuttua kieltä, ja lastenpeleihin tarvitaan poikkeuksellisen sopiva ääninäyttelijä. Esimerkiksi englannin osalta käytössä on ollut jo lukuisia ääninäyttelijöitä, mutta suomen ääninäyttelijä Eija Mertama on Heikinheimon mukaan aivan erinomainen.

Pelejä on tarkoitus tukea varsinaisen julkaisun jälkeen päivityksillä, ja Lolan Hedelmäsudokullekin on jo alustava päivityssuunnitelma valmiina. Isompiin päivityksiin on kuitenkin tarkoitus ryhtyä vasta, kun pelistä on saatu palautetta.

BeiZ aikoo laajentaa toimintaansa ainakin muutaman vuoden ajan. Tavoitteena on tuoda markkinoille uusia, laadukkaita pelejä ja lokalisoida niitä yhä useammille kielille. ”Yritys on vielä nuori ja ensimmäinen tilikautemme Suomessa on vasta puolivälissä, eli tulevaisuuden arvioimisessa on omat riskinsä. Markkinat kuitenkin kasvavat kovaa vauhtia ja pelimme saavat yhä enemmän pelaajia. Olemme siis erittäin optimistia tulevaisuuden suhteen”, Heikinheimo toteaa.

Riikka Karhila

Summary in English

BeiZ Ltd is a Finnish-Chinese studio specializing in games for children. The company, known for their Lola games, moved to Tampere last year, while some operations still remain in Beijing. In August, BeiZ releases a free version of their iOS game, Lola’s Fruit Shop Sudoku.